5 x genieten van de natuur.

Geplaatst op zondag 03 mei 2020 @ 14:11 , 32 keer bekeken

5 x genieten van de natuur

1. Plant iets moois in je tuin of op je balkon

Kies planten en kruiden die van nature in Nederland voorkomen (denk klaprozen, korenbloemen…) en geniet van de vlinders, hommels en wilde bijen die daarop afkomen. Leuk om ze te leren herkennen. Zoals Caspar Janssen hier schrijft: ‘Hoe meer je leert, hoe groter het besef van alles wat je nog niet weet, maar het wordt er ook almaar spannender van.’

2. Gebruik een app

Hoeveel soorten wilde bijen denk je dat er leven in Nederland? Ruim driehonderd! Met de app Bijensafari’ leer je metselbijen en andere wilde bijen herkennen en bovendien help je onderzoekers om gegevens over bijen te verzamelen.

3. Ga mee met een weidevogelexcursie

Zodat je weet waarom je ook alweer die weidemelk koopt. En vooral om eens te zien hoe een grutto er in het echt uitziet, en hoe de roep van weidevogels klinkt. Excursies in de buurt vind je op de websites van IVN, Natuurmonumenten of Vogelbescherming.

4. Ga voor een bijzondere natuurbelevenis

Staatsbosbeheer organiseert regelmatig buitengewone natuurbelevenissen, zoals natuurwandelingen bij volle maan of zoektochten naar wilde kruiden.

5. Onderzoek een slootje

Erg leuk om met kinderen te doen: onderzoeken wat er allemaal leeft in een sloot. Schepnetje en teiltje mee! Half juni zijn de Slootjesdagen.

Verbondenheid met de natuur en biodiversiteit

Zeker als je nog niet zoveel weet van de natuur, is het een feest om verschillende soorten te leren herkennen. Om een pimpelmees van een koolmees te onderscheiden, om een kieviet te herkennen aan zijn roep, om te zien dat de tuinhommels bijna dronken van geluk worden van die slaapmutsjes in je voortuin. Je krijgt meer besef van je omgeving en voelt je meer verbonden met je omgeving. En ja, dat is ook een vorm van rijkdom.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: